Onsdag går en flok eksperter på jagt efter 9 millioner kubikmeter ultra-rent vand

Dag tre af Sustain Week er i gang. I dag gælder det en af de helt store udfordringer forude.

De nye former for energi kræver vand – og meget af det.

Forsyningsselskabet Vestforsyning skal levere tre gange så meget vand som de gør i dag, hvis der skal være vand nok til det store Power to X-eventyr i Holstebro. Det giver hovedbrud. Onsdag får de hjælp af ved Sustain Week.

Idomlund ved Holstebro er blevet ”the hotspot” inden for grøn energi, og der er lige nu trængsel blandt energiselskaberne om at erhverve jord i området, som spås til at blive Danmarks nye knudepunkt for Power-to-X.

Flere af de store drenge i sektoren har sikret sig kvadratmeter i området, hvor flere 1000 gigawatt fra de kommende store havvindemølleparker samles om få år. Det gælder blandt andet Ørsted, Skovgaard Energy, Plug Power og Everfuel, som tilsammen har planer om at etablere mere end 6 GW elektrolyse i området.

En kritisk udfordring
Forudsætningen for at de store PtX-projekter kan gå i gang er adgangen til ultrarent vand, som skal bruges i elektrolyseprocessen. Det er en kritisk udfordring, der endnu ikke er løst.

Her er alles øjne stift rettet mod Vestforsyning, som er i fuld gang med at regne på, hvordan de skaffer så meget ekstra vand og får det renset.

Det og mange andre hovedbrud, er på bordet på tredjedagen af Sustain Week 2023, hvor 65 specialister, fagfolk og politikere samles på Nørre Vosborg for at finde løsninger på udfordringen.

Kan nye virksomheder opstå?
Der bliver også arbejdet med, hvilke følgeindustrier, der kan tiltrækkes, til det nye mekka for grøn energi. Folkene bag de store PtX anlæg forventer, at de nye strømme af grøn energi kan tiltrække blandt nye industrivirksomheder, producenter af brændstoffer til tung transport, fly og skibe, fødevareproducenter m.fl.

Blandt deltagerne på Sustain Week dag 3 er blandt andet specialister fra Ørsted, Vestas, RWE Renewables, Everfuel, Skovgaard, Vestforsyning, Niras, Krüger og Water Vally Denmark.

Mød nogle af deltagerne i Sustain Week herunder.