Holstebro sætter handling bag skåltalerne

I Holstebro mødes virksomheder og førende specialister i en hel uge for at skabe fremtidens bæredygtige løsninger i otte konkrete cases. Hos støberivirksomheden BIRN håber CTO, Lars Jørgensen, bl.a., at Sustain Week kan være med til at finde nye genanvendelsesmuligheder for virksomhedens overskudssand 

Af Jakob Rohde-Brøndum

Skåltaler er der nok af, når der skal diskuteres bæredygtighed og cirkulær økonomi. Alle kommuner ønsker en grøn profil og inviterer til den ene konference efter den anden, hvor klimamål og grønne hensigtserklæringer står i kø, men når det kommer til handling, er det ofte op til den enkelte virksomhed at finde de vise sten.

De gode intentioner risikerer derfor at gå tabt, fordi mange virksomhederne mangler tid og ekspertise. Det vil man gerne undgå i Holstebro, hvor kommunen sammen med Erhvervsforum Holstebro, Holstebro Udvikling og Foodjob Nordic er gået sammen om at skabe en banebrydende begivenhed, der strækker sig over en hel uge i starten af september og fokuserer på overgangen til mere bæredygtighed.

»Man kan efterhånden ikke sparke sig frem for konferencer og seminarer, som taler om bæredygtighed, men vi vil gerne gøre noget ved det, så det ikke bare bliver ved snakken«, siger idémanden bag projektet, Mads Kinch Clemmensen, og tilføjer, at det ikke er tilfældigt, at Sustain Week afholdes i Holstebro.

Vi har stor fokus på cirkulær økonomi, og det har vi jo haft, siden vi startede i 1896

Lars Jørgensen, CTO i BIRN

Hjertet af produktions-Danmark

»Holstebro har i mange år haft fokus på bæredygtighed samt et erhvervsliv, som gerne vil bidrage til den grønne omstilling. Kommunen har også en meget ambitiøs klimastrategi, som går på tværs af 17 klimamålsætninger, og så er hele området knudepunkt for Power to X-udviklingen og hjertet i produktions-Danmark«.

Som en del af Sustain Week samles virksomheder, forskere og verdens førende specialister for at opdage og udvikle innovative bæredygtige løsninger i otte konkrete cases. De otte cases består af en række fremtrædende lokale og internationale virksomheder, som hver har præsenteret udfordringer, der skal løses som en del af Sustain Week. Disse udfordringer vil blive taget op af nøje udvalgte specialister, forskere og studerende, som i samarbejde med virksomhederne vil udforske innovative muligheder og nye perspektiver.

 

Hos støberivirksomheden BIRN er der fokus på at finde lokale løsninger til  overskudssandet fra støbeprocessen, fortæller Lars Jørgensen, CTO i BIRN

Stor fokus på bæredygtighed

En af de konkrete cases er støberivirksomheden BIRN, der ønsker at finde alternative anvendelsesmuligheder for sand brugt i støbeprocessen.

»Vi har stor fokus på cirkulær økonomi, og det har vi jo haft, siden vi startede i 1896, fordi vi arbejder med smeltet brugt jern og skrot. I den forbindelse kigger vi på nogle af de overskudsmaterialer, vi har i vores processer, og her kommer sand ind i billedet«, fortæller Lars Jørgensen, CTO i BIRN.

BIRN i Holstebro masseproducerer støbejern, som bliver støbt i sandforme. I den forbindelse flytter virksomheden 2500 ton sand rundt i fabrikken hver dag.

»Støbesandet bliver slidt, og vi fornyer derfor hele tiden vores støbesand med nyt frisk sand. Ca. halvdelen af det nye sand kommer fra kernesand fra vores egen produktion, mens den anden halvdel kommer fra havsand, og for at få det til at binde sammen tilsættes sandet ler og vand samt kul, så det har en lav friktion, når det kører rundt på fabrikken.”

 

»Vi er åbne og har en forventning om at få åbnet nogle flanker, så vi kan udvikle vores processer, # fortæller Lars Jørgensen, CTO i BIRN

 

Sand bliver en mangelvare

Processen betyder, at overskudssandet skal behandles som affald og enten køres deponi eller bruges til f.eks. sokler i byggebranchen.

 

Læs her: BIRN har udgivet en bæredygtighedsrapport, som du kan læse her

 

»Vi deltager i Sustain Week, fordi vi gerne vil være med til at finde lokale løsninger til vores overskudssand. Er der andre anvendelsesmuligheder, som vi ikke har kendskab til? På verdensplan bliver sand en begrænset råvare i fremtiden, så når vi har overskudssand, vil det jo være fint, hvis vi kan være med til at sende det videre i et cirkulært system, så man ikke er tvunget til at bruge nyt sand«, siger Lars Jørgensen og tilføjer, at BIRN også er interesseret i at finde ud af, om det nye sand, virksomheden bruger, kan komme fra andre kilder.

»Vi er åbne og har en forventning om at få åbnet nogle flanker, så vi kan udvikle vores processer. Vi ved, at der er nogle, som allerede arbejder på at forlænge sandets levetid, men der vil altid være behov for nyt sand, så vi håber at komme frem til cirkulære løsninger«, siger Lars Jørgensen.

Denne artikel er en advertorial skrevet til tillægget Grøn Fremtid i Politiken 29/juli